Palingroken & palingvissen


Visser met hart en ziel. Tien jaar moest hij erop wachten. Toen pas kreeg hij zijn visrecht. Ale de Jager keek als kind vol verwondering en verlangen naar de visser uit zijn dorp. Dat wilde hij ook. In 2003 was het zover. Na jaren als timmerman te hebben gewerkt en ondertussen in de weekenden het vak van visser te hebben geleerd, kreeg hij visrecht. ‘Een lot uit de loterij’, zoals Ale het zelf omschrijft.

Spanning
Iedere keer dat Ale de Jager zijn fuiken licht, voelt hij weer de spanning: wordt het een goede vangst vandaag? Vaak kan hij aan de hand van het weer en de tijd van het jaar wel inschatten wat hij kan verwachten. Met koude noordenwind houdt de paling zich stil en hoeft hij geen paling in zijn fuiken te verwachten. Maar is de temperatuur van het water hoger en schijnt de zon, dan heeft hij al meer kans op een goede vangst.

Visgebied
Het visgebied van ‘Fiskersbedriuw Ale de Jager’ ligt tussen Grou en Drachten. Hij vist op het Pikmar, de Wide Ie en het water van Nationaal Park De Alde Feanen. De visserij in het midden van Friesland is een intensieve en bewerkelijke bezigheid. De paling laat zich in dit gebied moeilijk vangen. In het voorjaar is de paling vaak nog te mager, in het najaar trekken de volwassen palingen het gebied uit naar de zee. Door steeds zijn fuiken te verplaatsen en de paling actief op te zoeken, kan hij toch zijn quotum aan paling vangen.
Ale de Jager maakt anderen graag deelgenoot van zijn leven als visser. Samen met zijn gasten licht hij de fuiken op het water. Dan geeft hij uitleg over de beroepsvisserij en beantwoordt hij vragen. 


Wat is er nu leuker dan te varen door de Leeuwarder stadsgrachten of  Nationaal park De Alde Feanen.  De beerenburg staat ingeschonken op de tafel klaar. Sterke verhalen vliegen over de tafel en combineren goed met paling op toast. De boot ligt vol met dekentjes om warm te blijven, mocht dat met beerenburg niet lukken. Naast paling zijn er natuurlijk ook diverse drankjes aan boord.

Minimaal 20 personen.

Informatie aanvragen!