Pramen

Inmiddels al weer tientallen jaren geleden werden in de ondiepe wateren van Friesland pramen en skûtsjes ingezet voor het veroer. Wegen waren er nauwelijks en een boot met een zeil was het transportmiddel. Omdat het water in Friesland veelal ondiep is, is een kiel (nodig om het schip niet zijwaards weg telaten drijven) niet mogelijk. Het schip zou simpelweg vast komen te zitten. Voor platbodems zit de kiel aan de buitenkant in de vorm van zwaarden.

Toen de motor zijn intrede deed was het al vrij snel gedaan met de zeilvaart. Het ondiepe water bleef, dus de vrachtscheepjes hadden een platte bodem en weinig diepgang.

Onze pramen zijn allen motor aangedreven, maar "De Fergees" heeft nog zwaarden. De pramen waarmee wij varen zijn allen volledig gerestaureerd, voorzien van nagelnieuwe aandrijvingen, deels zelfs electrisch, maar wel allemaal al bijna 100 jaar oud. Onze pramen zijn voorzien van bankjes (met kussentjes natuurlijk)  tegen de buitenzijden van de boot aan, waardoor er veel ruimte is. De pramen worden ingezet voor vele evenementen in Leeuwarden of Nationaal park De Alde Feanen. 

Onze pramen zijn gekeurd als een van de weinige in de regio gekeurd als rondvaartboot en voldoen aan alle wettelijke regels en verzekeringen!